Perajin Ulos

perajin_16.jpg perajin_08.jpgKerajinan Tenun Ulos Batak di Desa Meat Tobasa semakin diminati generasi muda. Mereka sudah menikmati manfaat secara ekonomi kegiatan ini dan tidak terpikir lagi untuk merantau mencari pekerjaan ke kota besar dan Batam. Hitung-hitung, lebih baik daripada buruh di industri.

Tautan :

Ulos Produk Eksotik
Proses Pembuatan Ulos
Ulos Mesa
Sopo dohot Ulos
Baliga Ditangan Pria
Ulos batau Untuk Sultan Jogya
Songket Batak Tandingi Songket Palembang
Tenun Ulos ATBM
Mengenal Ulos Batak

Iklan

17 thoughts on “Perajin Ulos

  1. kenapa pemandangan photo panorama meat tidak di posting kami sangat rindu melihatnya,apalagi kalau melihat sekitar tarabunga yang mistik itu,panoraman meat sangat indah kalau dipandang apalagi dengan antajaunya yang kecil-kecil tetapi aroma dan rasanya yang manis sekali,oh meat I miss you.

    *** Photo Meat ada di Panorama Danau Toba

  2. sanggam sinambela berkata:

    horas…..

    memang molo ta ida tutu saonari on, tarlubi di tapanuli mansai godangdo naposo boru na martonun. jala gabe laos di andalhon doi di sada-sada keluarga laho mencukupi kebutuhan sehari- hari. memang nadenggan doi tutu untuk melestarikan suatu kebudayaan. alai adong muse do kekuranganna, alana songon di huta nami (tarutung) mansai godangdo naposo parsikola na gabe martonun ( pengrajin Ulos ). jala molo di bereng sian segi penghasilan memang lumayan ma na didapot. jala on ma mambaen nasida laos beta di huta holan namengandalhon tonun i. adong do nadeba gabe malas marsikola manangna patorushon sikolana ai nga tumabo manjalo tuhor ni ulos i. sedangkan zaman terus do berubah. apa nantinya tidak ketinggalan terus kalau tidak dibekali pengetahuan yang memadai.?

    mauliate

    sanggam sinambela
    Jakarta timur

    _
    *** Iya juga ya lae Samnggam. Yang ponsial sekolah sebaiknya jangan tergoda dulu dengan pekerjaan demi uang. Alai tahe atik na i do gabe pesingkolahon ibana.

  3. imran napitupulu berkata:

    Di sada tikki, hea ma ahu laho tu Meat.
    Laos pajumpang ma di si dohot ito boru Hutagaol.
    Nasida on, digoari do partonun ulos (pengrajin ulos)
    Marga Marpaung do parhalang uluna.
    Laos amanta i do uluan / panggomgomi di luat i (Kades)
    Mansai godang tamba pangantusion na ringkot dapot nami, hombar tu sakkap laho manggurathon sada barita / artikel tarsingot tu ULOS sian huta on.
    Goar ni angka ula-ula (peralatan) napinakkena di nalaho martonun i pe tahe, gabe binoto ma di si. Tarsongon : balintang, pagabe, pamunggung, baliga, sitadoan, jugia dohot lan do pe na asing.
    Godang do umpasa Batak dibahen sian angka ula-ula nadipakke na i.
    Alai, adong na mansai ringkot hinilala sian pandohan ni ito boru Hutagaol.
    “Molo di huta na asing, horbo do dipalobu tu bara.
    Alai di son, manisia i do bokkot tu bara, laho martonun ulos” ninna nasida paula songon na margait.
    Dungkon i, ditambai nasida muse.
    “Hira adong do lungun ni roha. Alana, tagam parningotan hari ulang tahun kabupaten Tobasa di tikki na salpu i, takkas do diida hami, ulos i gabe dirigati laho mambahen tutup ni meja dohot alas ni karosi. Hape, ia karosi na laho gabe sihundulan do i. Jala, molo tung pe nian naeng mambaen alas ni meja manang karosi, holan kain na marmotif ulos sambing hinan pe. Unang ma pola gabe ulos i dirigati. Hurang suman do songoni dipakkilalaan nami. Menek do roha nami di si”

    Nauli ma i antong.
    Adong do tikkos ni.
    Hinorhon ni, patut do antong parrohahononta unang adong angka si songoni.
    Mauliate.

    Horas

  4. NapitupuluMardiah berkata:

    Syukurlah, biar boru Siahaan Meat dan Boru Batak lainnya tidak usah ikut berjibaku dalam bursa tenaga kerja keluar pulau yang sangat tidak ramah itu.

  5. Hotman Siahaan berkata:

    Tolong dong gambar dari ulos yang ditonun itu. Agar kita dapat melihat keindahannya.

    *** Sabar ya 😉

  6. Monica Sjuntak berkata:

    Tolong dong dimuat alamat2 pabrik tenun/pengrajin tenun ulos. Terutama pengrajin yg di kota medan. Saat ini saya sedang mencari alamatnya, lagi butuh utk dibawa ke luar kota. Terutama sy mau tau apakh bisa pesan ulos sepanjang 10meter utk pajangan di gedung. Trims (^_^)

  7. Bonar Siahaan berkata:

    Sanggam Sinambela.
    Orang bijak mengatakan; “Lebih baik satu keahlian daripada tujuh kepandaian”.

  8. Syahrul Hanafi Simanjuntak berkata:

    wah….ada berita Ulos dari Desa Meat, Balige.
    Pengrajinnya pasti salah satunya Namboruku itu hehehehe boru Simanjuntak di tepian Danau Toba.
    Namboruuuuuu….ulos yang kau bikin dibawah rumah oppung Liberty diberitakan keseluruh dunia loh hahahahaha
    O Tano batak sai nang hutatap……

  9. Laurensius Hasibuan berkata:

    Buat ito Monica S’juntak, kalau seandainya masih mencari alamat/ pengrajin tenun ulos coba ito hubungi ito Dearmita Simbolon HP:08126305722. Mungkin bisa nya ito itu membantu. Thank’s. GBU

  10. Laurensius Hasibuan berkata:

    Buat ito Monica S’juntak, kalau seandainya masih mencari alamat/ pengrajin tenun ulos coba ito hubungi ito Dearmita Simbolon HP:081260266176 Mungkin bisa nya ito itu membantu. Thank’s. GBU

  11. rita berkata:

    aku sangat esenang liat web ini. maklum aku satu2nya boru batak yg blm pernah liat orang nenun ulos, menyedihkan memang. tapi aku bangga masih bayak orang2 yg peduli dengan kekayaan bonapasogitku.
    oya pernah aku pulang kampung…..teman2 pada nitip u loeh2 ulos, tau gak aku borong banyak banget, karna klo di toba relatif murah u ukuran sofenir, tentu bukan yg bagus kan………
    teman2ku senang baget….bahkan aku berikan ama teman ku yang kebetulan berkunjung ke kalimantan…u oleh2 ma keluarganya di Prancis..heheh..bangga kan aku jadi orang batak…dah banyak temanku yg aku beri oleh2 ..ma orang barat sana….

    *** Tentu bangga sebut marga 😉

  12. Horas dihita saluhutna.

    Au tung mansai bangga sebagai anak partonun sian Tarutung.

    Sian au sandiri Br ni Partonon Ragidup, hami adong godangna 9 halak, 5 hian hami baoa alai 1 diginjanghu nga dialap Tuhan ni tikki usia kelas 6 sd, gabe tinggal ma 4 nai, 5 mai boru. Jala nga 4 hami naung berkeluarga termasuk au sandiri.

    Sude hami holan lulusan slta do jala sude nai holan tenaga sian Tenun = Tonun do alana Bapa pe hurang sehat do molo mangula tu hauma (pincang karena kasus tabrakan thn 76 an di balige) jadi dang pola margogo molo mangula tu hauma.

    Sada ibotokku sempat kuliah sahat tu D3 nuaeng nga karejo di bank mega cab kota (jakarta)

    Sada nai ibotokku kuliah do di medan dan rencana akan melanjut ke S1

    Sahat tu sadarion sada nai nama namarsikkola ima siampudan baoa STM N Pansurnapitu, Jadi sude hami nga hea manjama perkarejoan on (manggulung bonang istilahna) dohot mamulosi, molo akka ibotokku sude nga hea martonon di ajari oma mulai smp sahat tu na tammat sikkola.

    Holan sada mai baoa (anggiku) na tinggal di gresik nuaeng nga berkeluarga sada dakdanak dinasida…ibana pe hea do belajar martonun, hape baoa ibana.

    Tikki SMP sahat tu STM iba argana ni tonun ragidup di pasar tarutung Rp 98.000 hingga Rp 100.000 ma argana, sipata dibagasan saminggu boleh di dapot 2 biji tonon i.

    Molo sonnari argana molo so sala hu tlpn na minggu na salpu tu huta Rp 170.000.

    Songoni majolo saotik barita sian au
    Horas ma dihita saluhutna

  13. frants lumbantoruan berkata:

    Horas ma dihita sasudena,

    Najolo waktu iba dakdanak (thn.80an), molo mulak tu huta (sian Sibolga) di Parbubu Tangga Banuarea Tarutung, rata2 tetangga di daoppung, marhauma huhut doi antong manonun Ulos.

    Jala pangkuling ni Alat tenun I pe antong, khas doi tarbegei (pakai irama).
    Alai seiring perkembangan tu jaman, apalagi di hita halak batak adong sada tanggung jawab moral sian Natua-tuanta bahwa “Anakon hi do hamoraon di Au”

    Jadi hampir rata-rata do antong sude naposo na dihuta dipasingkolahon angka natua-tua : tu Medan , Jakarta , Bandung Dll.

    Sehingga lambat laun , tenun ulos secara manual semakin ditinggalkan warga Tarutung.
    Molo pe adong dope angka perajin2 Ulos, mudah2an kreatifitas nasida makin bertambah dan berkembang, asa motif2 ulos (bukan ulosnya) bisa dipakai tu : Pakaian Batik / Jas, Taplak Meja Dll.

    Jala angka investor2 semakin godang naro tu Tarutung.

    Mauliate

  14. frans siburian berkata:

    Bagi pengrajin yg butuh benang purada, bisa hubungi saya di no hp 08126346354. harga benang purada metalic Rp. 15.ribu/biji.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s